Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Χειμώνας έρχεται. Μείωση του κόστους θέρμανσης με εναλλακτικές μεθόδους


Βαρύς χειμώνας το 2012-2013 για χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα όχι τόσο από άποψη θερμοκρασιών τις οποίες και δε μπορούμε να τις προβλέψουμε αλλά από άποψη κόστους θέρμανσης.

Με την οικονομική κρίση να βρίσκεται στο ναδίρ και την ύφεση να έχει μπει για τα καλά στην Ελληνική οικονομία ολοένα και περισσότερες οικογένειες ψάχνουν τον τρόπο για να μειώσουν τα έξοδα θέρμανσης.

Με την εξίσωση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης που εκτιμάται πως θα ισχύσει από τις 15 Οκτωβρίου 2012 ο οικογενειακός προϋπολογισμός τινάζεται στον αέρα και αυτό γιατί μια οικογένεια που το χειμώνα 2011-2012 αγόρασε 2.000 λίτρα και πλήρωσε 2.000 ευρώ θα αναγκαστεί φέτος τον χειμώνα να πληρώσει 3.000 ευρώ με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο 1.5 ευρώ.

Κοιτώντας την παραπάνω απλή εικόνα κάποιος μπορεί να καταλάβει ότι τα έξοδα του κόστους θέρμανσης για την μέση Ελληνική οικογένεια και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα θα επιβαρύνουν ιδιαίτερα τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Δεν πιστεύουμε στο πετρέλαιο.

Πιστεύουμε ότι η μείωση του κόστους θέρμανσης μπορεί να επέλθει μόνο μέσω εναλλακτικών μεθόδων θέρμανσης.

Πιο συγκεκριμένα θα τα δούμε παρακάτω αλλά οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν πάντα και άλλους παράγοντες όπως την θερμομόνωση του κτιρίου, το κόστος εγκατάστασης και το κόστος συντήρησης της κάθε μεθόδου.

Μηχανικοί και άνθρωποι της αγοράς τονίζουν ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην θερμομόνωση του κτιρίου.

Σας παραθέτω και 1 βίντεο το οποίο δείχνει  την τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης σε μια κατοικία. Με την παραπάνω ενέργεια μπορείτε να κερδίσετε έως και 30% του κόστους θέρμανσης το οποίο δαπανάται.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Αναμένεται αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου της τάξης του 5% τους επόμενους μήνες σύμφωνα με τις τιμές των πετρελαιοειδών στη διεθνή αγορά.

Η εταιρία παροχής αερίου Θεσσαλονίκης έχει σημαντική αύξηση στα νέα συμβόλαια πελατών. Ενδεικτικά τον Ιούνιο υπήρξαν 1.780 συμβόλαια νέων πελατών.

Η τιμή του φυσικού αερίου ωστόσο την επόμενη περίοδο δεν αναμένεται να ξεπεράσει 85 με 90 λεπτά το κυβικό έως τον Οκτώβριου του 2012.

Πιο συγκεκριμένα:

2.000 λίτρα πετρελαίου = 21.040 kW
Τιμή της κιλοβατώρας ≈ 0.083 ευρώ
Κόστος θέρμανσης περίπου 1750 ευρώ
Καθαρό κέρδος 250 ευρώ σύμφωνα με την παλαιά τιμή και κέρδος 1250 σύμφωνα με την τιμή η οποία αναμένεται να ισχύσει.

Μειονεκτήματα φυσικού αερίου.
 • Υψηλό κόστος εγκατάστασης κυρίως λόγω της αλλαγής λέβητα.
 • Υπέργεια εγκατάσταση στις περισσότερες περιπτώσεις.
 • Δεν υπάρχει υποδομή φυσικού αερίου σε αρκετές πόλεις.

ΗΛΙΑΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Μέχρι τώρα ξέραμε για τα ηλιακά συστήματα το καλοκαίρι ωστόσο οι ηλιοθερμικές εγκαταστάσεις έρχονται να μας διαψεύσουν καθώς με τα δεδομένα της υψηλής ηλιοφάνειας της χώρας μας ακόμη και τους χειμερινούς μήνες μπορούν να αποτελέσουν ιδανική λύση.

Για το συγκεκριμένο δεν μπορούν να εξαχθούν αποτελέσματα όπως στις παραπάνω κατηγορίες ωστόσο μια εξειδικευμένη εταιρία πώλησης φωτοβολταϊκών μπορεί να σας δείξει όλες τις παραμέτρους εκείνες οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση των  φωτοβολταϊκών .

Ωστόσο ας δώσουμε ένα παράδειγμα μείωσης του κόστους θέρμανσης με ηλιοθερμικό σύστημα. Για μια κατοικία 80 τετραγωνικών μέτρων απαιτούνται 16 τετραγωνικά επίπεδων συλλεκτών περίπου 800 λίτρα δεξαμενών αποθήκευσης νερού. Το κόστος της παραπάνω εγκατάστασης αναμένεται να φτάσει περίπου στις 8 έως 11 χιλιάδες ευρώ αλλά δεν υπάρχουν αναλώσιμα μιας και εκμεταλλεύεστε κάτι το οποίο είναι δωρεάν "τον ήλιο".

Μειονεκτήματα
 • Υψηλό κόστος εγκατάστασης
 • Μεγάλοι κενοί χώροι για την εγκατάσταση δεξαμενών  

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

Πριν από μερικά χρόνια η κάλυψη ενός σπιτιού με τη χρήση κλιματιστικών θεωρούνταν πολυτέλεια μιας και το κόστος θέρμανσης ήταν εξαιρετικά μεγάλο για κάτι τέτοιο. Ωστόσο οι εποχές αλλάζουν και τα πράγματα έχουν αντιστραφεί.

Εάν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε το κλιματιστικό σαν βασικό μέσο θέρμανσης το κόστος με τα σημερινά δεδομένα δε θα ξεπεράσει τα 1300 ευρώ. Στις περισσότερες περιπτώσεις το κόστος εγκατάστασης ενός αξιόπιστου κλιματιστικού inverter δεν θα ξεπεράσει τα 500 ευρώ αλλά στη συγκεκριμένη κατηγορία πολλά έχουν να κάνουν και με την αποδοτικότητα σε BTU.

Είναι καλό εάν επιλέξετε τη συγκεκριμένη μέθοδο να ρωτήσετε κάποιον ειδικό και όχι κάποιον απλό πωλητή καταστήματος καθώς υπάρχουν πολλές παράμετροι που επηρεάζουν το κόστος.

Μειονεκτήματα

Συνεχής μεταβολή των τιμολογίων της ΔΕΗ που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε μεσοπρόθεσμα & μακροπρόθεσμα το κόστος θέρμανσης αλλά το υπολογίζουμε με βάσει τις τρέχουσες τιμές.

ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ

Γυρνώντας στα παλιά καλά χρόνια και ψήνοντας κάστανα πάνω στη ξυλόσομπα στο χωριό.
Κάτι τέτοιο θυμάμαι κάθε φορά που αναφέρομαι στη συγκεκριμένη κατηγορία την οποία εμπιστεύονται πολλά νοικοκυριά για την μείωση του κόστους θέρμανσης.

Υπάρχει ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα τεράστια ζήτηση καθώς μειώνεται δραματικά το κόστος θέρμανσης.

Η τιμή του τόνου αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη ξεκινά από 120 ευρώ ο τόνος.  Με αυτά τα δεδομένα τροφοδοτώντας κάποιος την ξυλόσομπα του με περίπου 10 τόνους για όλο το χειμώνα 2012-2013 θα ξοδέψει περίπου 1200 ευρώ. Πρέπει να επιδείξετε ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα του ξύλου το οποίο θα αγοράσετε καθώς πιθανόν υψηλότερες τιμές/ τόνο να σας δώσουν καλύτερα αποτελέσματα.

Μεγάλη προσοχή επίσης να δώσετε σε ξυλεία η οποία προέρχεται από χώρες όπως η Βουλγαρία καθώς μεγάλο μέρος της εισαγόμενης ξυλείας προέρχεται από δέντρα τα οποία δε βλέπει ο ήλιος αρκετές ώρες και ως εκ τούτου έχουν υψηλά ποσοστά υγρασίας. Τη συγκεκριμένη παρατήρηση υποστηρίζουν και αρκετοί αγοραστές οι οποίοι έχουν δοκιμάσει και τις 2 λύσεις.

Μειονεκτήματα
 • Μυρωδιά από την καύση του ξύλου (σε κάποιους αρέσει βέβαια)
 • Δυσκολία εγκατάστασης σε οικοδομές
 • Υψηλό κόστος εγκατάστασης σε οικοδομές χωρίς υποδομή για να δεχθούν κάτι τέτοιο
 • Λόγω της υψηλής ζήτησης αναμένεται αύξηση της τιμής του και δεν μπορεί να προσφέρει μακροπρόθεσμη σιγουριά.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ
Μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πλέον συμφέρουσα κατηγορία καθώς προσφέρει καλύτερη απόδοση στη καύση ξύλου και υψηλή αισθητική για το χώρο σας.

Μεγάλο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι η κλειστή εστία η οποία δεν αφήνει τόσο τον κρύο αέρα να εισχωρήσει στην ατμόσφαιρα του σπιτιού όσο  και στην εσωτερική θερμοκρασία της εστίας να διαφύγει στον εξωτερικό χώρο.

Εάν διαθέτετε απλό τζάκι μπορείτε να το μετατρέψετε σε ενεργειακό και το κόστος δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 2.500 έως 4.000 ευρώ.

Ανάλογα με την αισθητική του τζακιού και να μην ξεχνάτε επίσης τα τζάκια καλοριφέρ τα οποία μπορούν να συνδεθούν με τα θερμαντικά σώματα του σπιτιού και να σας προσφέρουν έξτρα πηγές θερμότητας.

Μειονεκτήματα
 • Υψηλό κόστος εγκατάστασης
 • Αδυναμία πρόβλεψης της τιμής της ξυλείας
 • Αδυναμία πρόβλεψης της απόδοσης της εστίας.

ΣΟΜΠΕΣ ΠΕΛΕΤ - ΜΠΡΙΚΕΤΕΣ

Η φθηνή και πλέον συμφέρουσα λύση μείωσης του κόστους θέρμανσης.
Κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα και έγινε προϊόν της χρονιάς, άσχετα εάν υπάρχει εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές ξεκίνησαν να τον εμπιστεύονται. Η τιμή του pellet αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 280 έως 340 ο τόνος.

Πιο συγκεκριμένα:

1 λίτρο πετρελαίου ισοδυναμεί με 2 κιλά πέλετ
Μια οικογένεια το χρόνο θα χρειαστεί περίπου 5000 κιλά πέλετ. Με την τιμή ανά τόνο στα 280 ευρώ θα χρειαστεί 1500 ευρώ.
Κέρδος για τον καταναλωτή από τον πρώτο χρόνο της τάξης των 500 ευρώ με τις παλιές τιμές και των 1500 ευρώ σύμφωνα με τις αναμενόμενες τιμές.

Λόγω του χαμηλού ποσοστού υγρασίας το πέλετ έχει κατά πολύ καλύτερη απόδοση από το ξύλο ωστόσο βασικός παράγοντας για την επιλογή αγοράς πρέπει να είναι πάντα η ποιότητα του πελετ.

Μην καταφύγετε σε φθηνές λύσεις οι οποίες θα σας αποφέρουν εν τέλει μεγαλύτερο κόστος θέρμανσης, προσέξτε το pellet να είναι ελεγμένο και από επαγγελματία του κλάδου.

Η μπριγκέτα που είναι το άλλο καύσιμο το οποίο μπορούμε να συναντήσουμε στις σόμπες της συγκεκριμένης κατηγορίας συναντάται με περίπου την ίδια αποτίμηση και μια μέση τιμή περί τα 250 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

1000 κιλά μπριγκέτα = 2000 κιλά καυσόξυλα
1000 κιλά μπριγκέτα = 250 ευρώ
5000 κιλά ετησίως * 250 ευρώ = 1250 ευρώ

Καθαρό κέρδος σύμφωνα με τις παλιές τιμές του πετρελαίου της τάξης των 750 ευρώ και 1750 σύμφωνα με τις αναμενόμενες.

Μία νέα σόμπα pellet ή αλλιώς αερόθερμη θερμάστρα pellet ως είθισται να τις ονομάζουμε στοιχίζει περίπου 1700 ευρώ που σημαίνει για την τσέπη σας απόσβεση από  τον πρώτο χρόνο.

Μειονεκτήματα
 • Χώρος αποθήκευσης για τα pellet ή την μπρικέτα. (κάτι το οποίο δεν αποτελεί πάντα πρόβλημα καθώς έχουν ήδη προβλεφθεί λύσεις αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος)
 • Ελπίζω να σας βοήθησα και να σας έδωσα κάποιες πληροφορίες που πιθανόν να ψάχνατε.  


Χρήστος Τράκας
Υπεύθυνος pellet24.gr

Σημείωση: Οι τιμές αποτελούν την κατά μέσο όρο τιμή η οποία επικρατεί στο χώρο της κάθε κατηγορίας και ίσως παρουσιάσουν μικρές αποκλίσεις. Το παρών άρθρο δημιουργήθηκε με σκοπό να σας ενημερώσει σχετικά με τις διαφορές για το κόστος θέρμανσης και ω εκ τούτου δεν φέρουμε καμία ευθύνη για πιθανές διαφορές που μπορεί να συναντήσετε. Ωστόσο να αναφέρουμε πως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή υπάρχουν σε  πολλά καταστήματα  προσφορές που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και να μειώσετε ακόμη περισσότερο το κόστος θέρμανσης σας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου